Birliğimiz, eczacıların halk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde üstlendikleri rolleri daha tanımlı ve görünür kılmak, bu çerçevede eczacıyı sağlık sistemi içerisinde etkin konumlandırmak hedefleri doğrultusundaki çabalarını ilerleterek sürdürmektedir. Bu bağlamda Rehber Eczanem Programı kapsamında kronik hastalıkların takibi, anne çocuk dostu eczane konsepti, sağlıklı yaşlanma gibi farklı başlıklarda bir dizi uygulamayı meslek pratiğine aktarma yönünde önemli çalışmalar yürütmektedir.
Söz konusu çalışmaların yeni bir ayağı olarak; hem eczanelerimizin kolay erişilebilirliği hem de hasta ve danışanlarımızın bizlere duyduğu güven dolayısıyla; insanları ölümlere ve hastalıklara neden olan bulaşıcı hastalıklardan korumak adına “BAĞIŞIKLAMA”da alabileceğimiz rol ve sorumlulukların önemli gündem maddelerimizden biri olması gerektiği inancındayız. Zira farklı ülke örnekleri incelendiğinde farkındalık ve rehberlik desteğinden aşı uygulama hizmetlerine kadar eczacıların çok geniş bir yelpazede toplum sağlığının geliştirilmesine katkı sunduklarını görüyoruz. Özellikle son dönemde ülkemizde de giderek yayılan aşı tereddütü ile oluşan tehditlerle başa çıkabilmek adına biz eczacıların sunacakları kanıta dayalı veriler, aşı faydaları, riskleri ve etkinliğine ilişkin somut bilgiler sahada önemli bir farkındalık yaratacaktır.
24-30 Nisan haftası tüm dünyada “ULUSAL AŞI HAFTASI” olarak kutlanmaktadır. Bizlerde bilimsel eczacılığın 180. yıldönümüne yaklaştığımız bu özel günlerde mesleğimizin bilimsel, erişilebilir ve güvenilir yüzünü toplum sağlığının geliştirilmesi hedefi doğrultusunda etkin bir şekilde kullanmak istiyoruz.
Önlenebilir bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve aşılama konularında üstlenebileceğimiz önemli rolleri meslektaşlarımızın gündemine taşımak, alandaki bilgi ve yetkinliklerini geliştirebilmek sonrasında ise diğer sağlık paydaşlarımız, karar alıcılar ve halkımızla paylaşma gayesindeyiz. Bu çerçevede önümüzdeki 6 aylık süreçte bağışıklama konusunda hedefe ulaşmak bakımından şu temel faaliyetler planlamaktadır:
Faaliyetler içerisinde önemli bir başlık olarak tanımladığımız eczacı bilgilendirme videoları, alanda söz sahibi çok değerli hocalarımızın katkıları ile hazırlanmış olup, eczacılarımız bu videoları Birliğimizin yayın kanalı Eczacı TV üzerinden izleyebileceklerdir.
24-30 Nisan haftası süresince 16.00-18.00 saatleri arasında yayınlanacakprogramlarda eczacılarımızla buluşturacağımız konu başlıklarımız ve destek sunan değerlihocalarımız ve uzmanlar şu şekildedir;
24 Nisan 2019 / Çarşamba
Genel Hatları ile Aşı
Dr. Ateş KARA
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Aşıların Saklanma Koşulları
Prof. Dr. Bensu KARAHALİL
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
Toksikoloji Anabilim Dalı
25 Nisan 2019 / Perşembe
Aşı ve Aşılama Prof. Dr. Levent AKIN
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Yetişkinlerde Aşılama
Doç. Dr. Lale ÖZIŞIK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
26 Nisan 2019 / Cuma
AB Ülkelerinde
Aşılamada Eczacının Rolü
Ecz. Jan De BELIE
Avrupa Birliği Eczacılık Grubu (PGEU)
Kurumsal İlişkiler Danışmanı
Aşı Reddi ve Topluma Zararları
Prof. Dr. Mehmet CEYHAN
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı
29 Nisan 2019 / Pazartesi
Türkiye’de Aşılama Dr. Filiz ÜNAL
TTB Halk Sağlığı Kolu Üyesi
30 Nisan 2019 / Salı
Birleştirilmiş Eczacı TV Aşı Programı
Yürütülen çalışmaların meslektaşlarımız için yararlı, ufuk açıcı, zenginleştirici bir bilgi erişim kaynağı olması umudu ile bilgilerinizi rica ederim.