Anti-TNF Grubu İlaçlar Hakkında

Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında Birliğimiz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen görüşmelerde ve ayrıca yazılı olarak, Anti-TNF grubu ilaçların ara verme kriterleri ile, ilgili grup kapsamındaki ilaç değişimlerinde hastalarımızın ve eczacılarımızın mağduriyetine sebep olan durumlar iletilerek, Anti-TNF grubu ilaçlar ile tedavi gören hastaların, idame tedaviden yarar sağlayıp sağlamadıklarının değerlendirilmesinde, tedavi başlangıcında düzenlenen raporda belirtilen değerin mi yoksa düzenlenen bir önceki raporda belirtilen değerin mi dikkate alınacağı konusunda bilgi talep edilmiştir.

Talebimiz doğrultusunda, 2.11.2024 tarihli ve 32710 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile, Anti-TNF grubu ilaçların geri ödenme koşullarında düzenleme yapılmıştır.

Tebliğ değişikliği metninin 3. maddesi ile, Tebliğin 4.2.1.C numaralı madde başlığı “Biyolojik ajanlar (Anti-TNF ilaçlar, rituksimab, abatasept, ustekinumab, kanakinumab, tosilizumab, sekukinumab, iksekizumab, guselkumab, risankizumab, vedolizumab, bimekizumab), tofacitinib, barisitinib, upadasitinib, abrositinib ve apremilast kullanım ilkeleri” şeklinde değiştirilerek, maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(1) Tedaviye uzun süre ara veren (Rituksimab için 12 ay diğer etkin maddeler için 6 ay ve daha uzun süre) hastalarda özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla yeniden başlangıç kriterleri aranır.

(2) Ara vermeden; etkisizlik veya yan etki nedeniyle ilaç değişiminin yapılması halinde özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla tedaviye başlangıç dozu ile başlanır.

(3) Aynı hasta için iki farklı tanı ile iki farklı anti-TNF veya anti-TNF dışındaki iki farklı biyolojik ajanın birlikte kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanmaz.

(4) Tedavi basamaklarında değişiklik yapılması halinde tedavinin başlandığı tarihteki Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan başlangıç kriterleri geçerlidir.”

Konu ile ilgili olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize gönderilen ve ekte yer alan cevabi yazıda, yukarıda belirtilen 2 Kasım 2024 tarihli SUT değişikliği ile, Anti-TNF grubu ilaçlar için düzenleme yapıldığı bildirilmekte olup; 15 Kasım 2024 tarihli Kurum duyurusu ile, 2 Kasım 2024 tarihli SUT değişikliği yayım tarihi öncesi ilgili ilaçların Sağlık Uygulama Tebliği hükümleri çerçevesinde düzenlenmiş olan raporlarının süresi sonuna kadar geçerli olduğu duyurulmuştur.

Bilgilerinizi ve üyelerinizin bilgilendirilmesini saygılarımla rica ederim.

Ecz. Ali Erdem

Genel Sekreter

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nün yazısı için tıklayınız.