İlgi: 09.02.2016 tarih ve 3114 sayılı yazımız
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlendiği 20/06/2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği tüm Kamu Kurumları ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan özel iş yerlerinin 01 Temmuz 2016 tarihi itibari ile ilgili yasa ve bağlı yönetmeliklerden sorumlu tutulacağı, ilgide kayıtlı yazımız ile duyurulmuştu. Eczaneler tarafından takip edilmesi gereken Risk Analiz Formu da, www.farmainbox.com üzerinden erişim sağlanan şifreli alandan indirilebilmekteydi.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 01.01.2025 tarihi itibariyle başlayacağı belirlenmiştir.
Birliğimiz tarafından, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile, eczanelerden yürütülecek iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konusunda görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Buna göre,
- Eczaneler, az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte, eczane bünyesinde bir iş yeri hekimi çalıştırma zorunluğu bulunmayıp; bu hizmetin Aile Sağlığı Merkezlerinden veya diğer sağlık merkezlerinden alınması mümkündür.
- T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-sertifika eğitimleri; Bakanlığa ait “Çalışma TV” (https://calismatv.csgb.gov.tr/tr/) üzerinden ücretsiz olarak verileceği bilgisi alınmıştır.
- T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda Eczaneden Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Hakkında Rehber çalışmaları devam etmekte olup, sonuçlandığında Birliğimiz tarafından ayrıca duyurulacaktır.
- 6331 sayılı Kanunun “İşverenin genel yükümlülüğü” başlıklı 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca işverenlerin yapmak/yaptırmak ile yükümlü oldukları risk değerlendirmesi çalışması yerine geçmeyen ancak çalışma ortamının iyileştirilmesine yönelik adımları içeren; “Eczaneler İçin Kontrol Listesi” T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanmış olup https://www.csgb.gov.tr/medias/3757/eczane.docx adresinden ulaşılabilir durumdadır. Bu doküman, yazımızın ekinde de gönderilmektedir. İlgili form, www.farmainbox.com adresindeki şifreli alanda da yer almaktadır.
Bilgilerinizi ve üyelerinizin bilgilendirilmesini saygılarımla rica ederim.
Ecz. Ali Erdem
Genel Sekreter
Eczanelere hazırlanan kontrol listesine ulaşmak için tıklayınız.
Detaylı Açıklamalar :
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Erhan Taylan ile 15.01.2025 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi. Bu doğruluda 50 den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta olan eczaneler için iletilen hususlar şu yönde olmuştur:
Az tehlikeli sınıfta bulunan eczaneler iş güvenliği hizmetlerini iki yönde yürütebilirler,
a) OSGB firmasından destek alarak yürütebilirler bu şekilde alınan hizmette hem iş yeri uzmanı hem de iş yeri hekiminden destek alınacaktır, çalışanların eğitimi de firma tarafından karşılanacaktır.
b) İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi tamamlayarak alınan sertifika ile iş güvenliği süreçleri yürütülebilir.
Hali hazırda sertifikası olan eczacılar:
I. Sertifika sahibi eczacılar için iş yeri hekimi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu yoktur.
II. Anadolu üniversitesinden ve daha sonra kapsamı genişleyecek kurumlardan eğitimi bitiren eczacılar eğitim veren kurum tarafından İş Sağlığı Genel Müdürlüğüne bildirilmektedir ve sertifikaları otomatik olarak ISG Katip sistemine yüklenmektedir.
III. Eğitim sertifikaları süresiz geçerli olmakla birlikte sertifika alındıktan sonra ISG katip sistemine giriş yapılarak belgeleri kontrol etmeleri ve İş Sağlığını kendileri yürüteceklerine dair taahhütname online olarak “okudum- anladım” bölümü işaretlenerek onaylanması gereklidir.
IV. Eczane çalışanlarının işe girerken ve periyodik muayeneleri (az tehlikeli sınıfta 5 yılda bir) aile hekimliklerinden, hastanelerden ya da Çalışan sağlığı merkezi (ÇASMER)’den sağlanacak olup, çalışanlar kurumlardan aldıkları sağlık raporunu iş verene vererek iş yerinde dosyalanması sağlanmalıdır.
V. Eczane çalışanları 3 yılda bir iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacaklar bu hizmet için İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü online olarak az tehlikeli iş yerleri için is sağlığı ve güvenliği eğitim programı hazırlayacak ve süreci kendileri yürüteceklerdir. Eğitime katılım sonrasında belge iş verene verilerek dosyalanacaktır.
VI. Eczaneler risk değerlendirme ve acil durum planı hazırlayacaklardır, bu süreçler için bir kılavuz ve rehber ISGM teknik uzmanları ve Türk Eczacıları Birliği uzmanları ile birlikte düzenlenecektir.
Sertifikası olmayan eczacılar:
Anadolu Üniversitesi tarafından verilecek İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacak olup olup İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü eğitim verilen kurumlara ilişkin yaygınlaştırma yapılacak olup daha sonra bir duyuru yapacaktır.
Eğitim başvurusu için: https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi
Ayrıca 1.4 milyon az tehlikeli sınıfta işyeri bulunduğu ve sektörel bir denetleme yapılmasının gündemlerinde olmadığı ifade edildi. İşverenlere yönelik online asenkron eğitimlere ilişkin yönetmelik çalışmalarının Resmi Gazetede yayımlanmak üzere gönderildiği belirtildi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile bu bilgiler kapsamında çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz. Bilgilerinize