Ordu Hayat Gazetesi “Zehir İle İlacı Ayıran Dozdur!”

Ordu Eczacılar Odası Başkanı Hakan Öztekin, piyasada ve internet üzerinde satılan gıda takviyelerinin yanlış kullanımının artmasıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Ordu Eczacılar Odası Başkanı Hakan Öztekin, son dönemde artan sağlık sorunlarına dikkat çekerek, piyasada ve internet ortamında satılan gıda takviyelerinin yanlış kullanımının tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.

Öztekin, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için vitaminlere ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Ancak, bu takviyelerin doğru dozda ve gereksiz yere kullanıldığında sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguluyor. Özellikle internet üzerinden satılan ve sahte olduğu kanıtlanmış ürünlerin tüketilmesinin riskli olduğunu belirten Öztekin, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırıdı.

Öztekin, vücudun doğal kapasitesini aşmadan, doktor ve eczacı önerileri doğrultusunda takviyelerin kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mümkünse bu ihtiyaçların doğal besinlerden karşılanmasının önemine değindi.

Başkan Öztekin;

“Piyasada ve internet ortamında satılan gıda takviyelerinin yanlış kullanımından kaynaklanan sağlık problemleri ile bugünlerde sıkça karşılaşmaya başladık. Bunun sebebi, doktor ya da eczacılarımız tarafından doğru dozda kullanımından çok uzakta ve gereksiz yere gıda takviyesi kullanılmasıdır. İnsan vücudunun mükemmel bir makine, nasıl makine çalışabilmek için bir yakıta ihtiyaç duyarsa, insan vücudu da çalışabilmek için vitaminler denilen organik bileşiklere ihtiyaç duyar.

“Fazlası Zarar”

Yediğimiz birçok besinde bulunan vitaminler, metabolizmamızın sağlık bir biçimde çalışabilmesi için destek olur. Vücudumuza faydası saymakla bitmeyen vitaminler, birçok hastalığın tedavisinde de altın bir anahtar görevi üstlenir. Ancak, Paracelsus’un meşhur sözünde de denildiği gibi ‘zehir ile ilacı ayıran dozdur.’ Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi vitaminlerin ve gıda takviyelerinin de fazlası zararlıdır.

“İnternette Satılan Ürünlerden Kaçının”

Bu nedenle bir makine olarak kabul edebileceğimiz vücudumuzun da kapasitesini aşmayalım, gereksiz müdahalelerde bulunmayalım. Bu tür ihtiyaçlarımızı doktor ve eczacılarımızın önerileri ve önerdikleri dozlarda kullanalım, mümkünse doğal şekillerde beslenerek bu gereksinimlerimizi gıdalardan temin etmeye çalışalım, internet ortamında satılan ve sahte olduğunu bir çok kez kanıtladığımız ürünlerden sakınalım.” diye konuştu.

“Doktorunuza Danışın”

Sağlık için bilinçli adımların atılması gerektiğini belirten Öztekin, vatandaşları güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye ve sağlık sorunlarında doktorlarına danışmaya çağırıyor. Ordu’da gıda takviyelerinin doğru kullanımıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çeken Öztekin, vatandaşların sağlığına verilen önemin altını çizdi.