TITCK TARAFINDAN YAPILAN BİLGİLENDİRMELER HK.

Bilindiği üzere, COVID-19 hastalığı sebebiyle, hastalrın kronik olarak kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla geçici bazı tedbirler alınarak, TİTCK Başkanlığı ve SGK Başkanlığı tarafından ilan edilmiştir.

TİTCK Başkanlığı tarafından gönderilen 19.04.2020 tarihli yazı ile, alınan geçici tedbirlere yönelik bazı güncellemeler yapıldığı bildirilmiştir.

Buna göre;

1) 1 Ocak 2020 – 31 Temmuz 2020 arası dönemde süresi biten ya da bitecek olan ilaç kullanım raporları 31 Temmuz 2020 tarihine kadar geçerli sayılacaktır.

2) Son altı ay içerisinde hekim tarafından kronik hastalığı için reçete edilmiş ilaçları kullanan hastalar, her seferinde 90 günlük tedaviyi içeren miktarda ve bir önceki reçetede yazan doz miktarı kadar ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duyulmaksızın sadece raporlu ilaçları için olmak üzere doğrudan eczaneye giderek temin edebileceklerdir.

3) Eczacıların, yukarıdaki koşulları sağlayan ilaçları hastalara verebilmesi için kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaçlar ile mor ve turunç reçeteye tabi ilaçları “Reçetem Uygulaması” (Renkli Reçete Sistemi, reçetem.enabiz.gov.tr) reçete giriş menüsünde hastanın kimlik numarasını kaydetmeden önce “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” sekmesini işaretleyerek giriş yapması gerekmektedir.

4) “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” uygulaması kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula Sistemi tarafından hak sahibi hastalara verilecek ilaçların kutu sayısı ve kullanım dozları ile veriliş tarihlerinin “Reçetem” ve “SGK Medula Uygulamaları” ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Yeşil, kırmızı, mor ve turuncu matbu reçeteler ile ilaç güvenlik izlem formlarının COVİD19 salgını nedeniyle eczanelerde saklanacağı ve ikinci bir bildirime kadar İl Sağlık Müdürlüklerine teslim edilmeyeceği, “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” kapsamında girişi yapılan yeşil, kırmızı, mor ve turuncu reçetelerin elektronik reçete kapsamında sayıldığı ile söz konusu reçeteler için farklı bir işlem yapılmasına gerek olmadığı şeklindedir.