Ordu Hayat Gazetesi “Hem Eczacılar Hem Hastalar Mağdur Olacak”

“Yetersiz Düzenleme”

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ilaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan Euro kuru 14 liradan 17 lira 55 kuruşa çıkmasının ardından konuşan Ordu Eczacı Odası Başkanı Hakan Öztekin, Euro kurunun yetersiz olduğunu belirterek, ilaç fiyatları üzerinden sağlıkta tasarruf yapılmaması gerektiğini belirtti.

fiyatlamasında kullanılan Euro kuru güncellendi. Kurda yüzde 25’lik artış yapıldı. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, güncel bir Euro değeri yüzde 25 arttırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseldi. Güncel Euro değeri daha önce 14 lira olarak uygulanıyordu. Söz konusu karar 25 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

16 Aralık’ta alınan zam kararının 25 Aralık itibariyle geçerli olacağını anımsatan Öztekin, bu durumun hem eczacıları hem de hastaları mağdur edeceğini belirtti.

İlaç fiyatları üzerinden, sağlıkta tasarruf yapılmaması gerektiğini savunan Öztekin, ilaç kararnamesinin yeniden düzenlenmesini istedi.

“Asıl Çözümünün Milli ve Yerli İlaç”

‘Biz söylemekten yorulduk ama devletimiz bu uygulamadan vazgeçmiyor’ diyen Ordu Eczacı Odası Başkanı Hakan Öztekin, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlaç bulunamamasının ana nedeni Euro kuru. Ülkemizdeki enflasyon ve devletin kurumlarının kabul ettiği enflasyon da belli. İlaç firmasına yüzde 25 Euro kurunu güncelleyip, ilacın etken maddesini nasıl yurt dışından getirsin? İlaç ve etken madde konusunda yüzde 80 dışa bağımlıyız. Firma, 17 lira 55 kuruş Euro kurundan ilacı ve etken maddeyi getirip, nasıl ilacı iç piyasaya verecek?”

İlaçta dışa bağımlılığın son bulması için acilen yerli ilaç sanayinin desteklenmesi gerektiğinin de altını çizen Ecz. Öztekin, bu işin asıl çözümünün milli ve yerli ilaç olduğunu ifade etti.

“Düzenleme Yeterli Değil”

İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan Euro kuruna yüzde 25 oranında zam yapıldığını anımsatan Ecz. Hakan Öztekin, “Euro kuru 14 liradan hesaplanıyorken, 17.55’e çıkarıldı. Euro’nun gerçek kuru ise 31.78 lira. Dolayısıyla ilaçta, ilaç yokluklarının engellenmesi için yapılan düzenleme yeterli bir düzenleme değildir.

Yeterli bir düzenleme olmadığı gibi dağıtım kanallarının kar oranlarında düzenleme yapılması, firmalara yüzde 25 oranında zam verilmesi, ilaç düzenlemesi yapılması ama bunun yanı sıra bu işin yükünü çeken, bu işin emeğini çeken, bu işin cefasını çeken, eczacıların kar oranlarında herhangi bir düzenlemeye gidilmemesi, eczacılarımızı ziyadesiyle üzmüştür. Çünkü sahaya baktığınız zaman ilacın, ulaşımın en son olduğu nokta, hastasıyla karşı karşıya kalınan nokta, hastaya hesap vermek durumunda bulunan nokta eczacılarımızdır. Dolayısıyla eczacılarımızın da karlılık oranlarında acilen düzenlemeye gidilmeli ve eczacılarımızın da yaşam standartları daha da yüksek seviyeye çekilmesi için bu düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

Her türlü ilacın ulaşılabilir olması gerektiğini aktaran Hakan Öztekin, olmayan ilaçları eczaneler arasında denkleştirmeye çalıştıklarını belirterek, ilaçlara her dönemde rahatlıkla ulaşılabilmesini istedi.